In Argentinië is de inflatie op jaarbasis gestegen tot ruim 254 procent, maakte het Argentijnse statistiekbureau Indec bekend.

In januari stegen de prijzen in het Zuid-Amerikaanse land, dat getroffen is door een ernstige economische crisis, met 20,6 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee wordt het leven van de Argentijnen in één jaar bijna vier keer zo duur.

De nieuwe Argentijnse president Javier Milei noemt het laatste inflatiecijfer “verschrikkelijk”. Argentinië kampt al jaren met een torenhoge inflatie en een forse koersdruk op de peso.


source: tradingeconomics.com

President Milei wil meerdere valuta voor Argentinië

Argentinië heeft jarenlang geprobeerd de daling van de peso te vertragen door middel van valutacontroles en importbeperkingen, in een vergeefse poging de slinkende reserves van buitenlandse valuta te beschermen. Door de zwakte van de peso kan de centrale bank van Argentinië namelijk niet genoeg reserves in dollars opbouwen om de spaartegoeden van de Argentijnen in dollars te dekken.

De vorige president, Alberto Fernandez, besloot daarom onder meer dat Argentijnen maximaal 200 dollar per maand mochten kopen bij hun bank. Veel inwoners sparen het liefst in dollars, omdat dit een stabielere munt is. Vanwege de opnamebeperkingen bloeide de zwarte markt voor handel in dollars op.

Milei wil een andere strategie doorvoeren, zei hij laatst in een interview. Niet volledig inzetten op de peso en de peso ook niet vervangen door de dollar, maar vrijheid voor banken om de centrale bank van Argentinië te betalen met elk willekeurig betaalmiddel. Die strategie moet leiden tot "vrije concurrentie van valuta".

Staatsbedrijven privatiseren

Eind vorig jaar gingen duizenden Argentijnen de straat op in hoofdstad Buenos Aires om te protesteren tegen een door Milei uitgevaardigd decreet dat ingrijpende economische hervormingen en deregulering voorschrijft.

Een meerderheid van het Argentijnse Lagerhuis stemde eerder deze maand voor het grootschalige hervormingspakket. Het pakket van ongeveer driehonderd wetten voorziet in de overdracht van een deel van de wetgevende bevoegdheden aan de regering, de privatisering van talrijke staatsbedrijven en wijzigingen in de belasting- en kieswetten.

Milei krijgt steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat begin februari een uitbetaling van 4,7 miljard dollar aan het land heeft goedgekeurd uit een leningsprogramma van 44 miljard dollar. Het IMF stelt dat Argentinië zich onder Milei inzet om "internationale reserves op te bouwen en de financiering van de staatsschuld door de centrale bank tegen te gaan."

In Argentinië leeft 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens. De regering van Milei verwacht dat de inflatie de komende maanden geleidelijk daalt, hoewel de armoede verder kan oplopen voordat de economie stabiliseert.

LEES OOK: 7 dingen die je moet weten over Javier Milei, de nieuwe ultrarechtse president van Argentinië die de centrale bank wil afschaffen en de kettingzaag in de overheid wil zetten